wandelnetwerk

Beschrijving
Vanaf dit startpunt beginnen drie rondwandelingen (blauw, rood en oranje).

De blauwe route loopt door de dorpskernen Avenhorn en De Goorn. In Avenhorn staat het kerkje “De Groene Toren” dat in 1642 is gebouwd. Buiten de dorpskernen loopt de route over verkavelingswegen en door de Mijzenpolder. De Mijzenpolder is een ongerepte veenweidepolder tussen de Westfriese Omringdijk en de polders Beemster en Schermer.

Als u de rode route loopt, komt u door de Mijzenpolder en de polder Beemster. De Mijzenpolder is een ongerepte veenweidepolder waar in het broedseizoen veel weidevogels zijn. De Beemster is in 1612 ingepolderd door Jan Adriaenszoon Leeghwater. Zowel in de Mijzenpolder als in de Beemster staan stolpboerderijen.

De oranje route loopt door de lintbebouwing van Grosthuizen, door de polder Beschoot, langs de polder Beetskoog en over de Beemsterringdijk. Polder Beschoot is omgeven door de IJsselmeerdijk, de Oudendijk, de Slimdijk, Grosthuizen en Scharwoude. In 1870 werd op de Slimdijk een stoomgemaal geplaatst ter vervanging van de twee watermolens die nodig waren om het polderwater in twee trappen in de ringvaart te lozen.

De oranje route is ommetje van de maand september 2018. Lees hier het verhaal van wandelverslaggever Joop Duijs. 

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
Het Hoog 9 1633 GE Avenhorn

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
Bij het startpunt

Dichtstbijzijnde station of bushalte
Bushalte: Avenhorn, Het Hoog