Spring naar inhoud

Startpunt Abbekerk 81 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Abbekerk (rood)
Onverhard pad (deels)
3.3km
Rondje De Hooge Weere (groen) vanaf startpunt Abbekerk
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
10.52km

Het was graaf Willem VI die Abbekerk samen met Lambertschaag, Twisk en Midwoud in 1414 verhief tot stad of stede. De Westfriese plattelandsstad kreeg een eigen bestuur en ook een eigen ‘regthuys’. Dit gerechtsgebouw en voormalig stadhuis staat er nog steeds, aan de Dorpsstraat 48. Er staan meer monumentale paden langs de route, zoals de dokterswoning op huisnummer 62, enkele stolphoeven en een aantal kerkelijke gebouwen.

 

  • Het Ommetje Abbekerk (rood) is een korte dorps­wandeling die de oude kern aan de Dorpsstraat verbindt met het Abbekerkerbos. In het bos zijn alle onverharde paadjes aan elkaar geknoopt, zowel in het oude deel als bij de nieuwste aan­plant in de noordwesthoek. In het oudere bos wordt een deel van de bomen vervangen om de gevoeligheid voor ziekten te verminderen.
  • Het Rondje De Hooge Weere (groen) is een wandeling door de polder tussen Lambertschaag, De Weere en Abbekerk. De route gaat over het Pannepad, een halfverhard fiets- en wandelpad langs de boorden van de Kolk van Dussen. Deze waterberging aan de Omringdijk heeft zich in korte tijd kunnen ontwikkelen tot een uiterst waardevol weidevogelgebied van Land­schap Noord-Holland. Tussen De Weere en het Abbekerkerbos wordt gebruik gemaakt van een boerenlandpad. Honden zijn hier niet toegestaan.