Spring naar inhoud

Startpunt De Weere 86 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondje De Hooge Weere (groen) vanaf startpunt De Weere
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
10.52km
Opmeerder Wuivertocht (geel) vanaf Startpunt De Weere
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
14.06km
Langereisroute (blauw) vanaf Startpunt De Weere
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
18.23km

De Weere is een typisch lintdorp met de Driestedenweg als hoofdstraat. De naam De Weere lijkt te zijn afgeleid van de veldaanduiding voor een brede strook land tussen twee veenstroompjes. Langs de lange klinkerstraat ziet u aan weerszijden enkele mooie stolpen. Aan het zuidelijke uiteinde staat de ranke Lambertuskerk.

 

  • Het Rondje De Hooge Weere (groen) is een wan­deling door de polder tussen Lambertschaag, De Weere en Abbekerk. De route gaat over het Pannepad, een halfverhard fiets- en wandelpad langs de Kolk van Dussen. Deze waterberging aan de Omringdijk heeft zich in korte tijd kunnen ontwikkelen tot een uiterst waardevol weidevogelgebied van Landschap Noord-Holland. Tussen De Weere en Abbekerk loopt u over een boerenlandpad. Honden zijn hier niet toegestaan.
  • De Opmeerder Wuivertocht (geel) loopt door de dorpen Aartswoud, Hoogwoud, Gouw en De Weere en over rustige polderwegen met uitzicht op het Westfriese agrarische landschap. Dit gebied is heel aantrekkelijk voor weidevogels. De route komt ook over de Opmeerder Wuiver. Een ‘Wuiver’ is een zijgrens van een ontginningsblok waarlangs later paden, kaden en wegen zijn aangelegd. Deze grenzen waren tevens de bannegrenzen: de latere gemeentegrenzen.
  • De Langereisroute (blauw) is een langere variant op de gele route. De extra ‘lus’ van de blauwe route loopt door de waterberging Groene Pade en over de kade van het kanaal de Langereis.