Spring naar inhoud

Startpunt 's-Gravelandse Buitenplaatsen 81 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Boekesteynroute (groen)
Onverhard pad (deels)
2.48km
Schaep & Burghroute (geel)
Onverhard pad (deels)
4.95km
Spandersroute
Onverhard pad (deels)
5.4km

Themaroutes vanaf dit startpunt

's-Gravelandse Buitenplaatsenroute
Onverhard pad (deels)
14.93km

 

Volg je de groen gemarkeerde Boekesteynroute, dan wandel je een ommetje door het hoogopgaande parkbos achter het landhuis Boekesteyn (1770) en door de open velden achter boerderij Brambergen (1634), het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en het café-restaurant.

Via de geel gemarkeerde Schaep & Burghroute wandel je een langer ommetje langs de bloemenweide van Boekesteyn. Hierna loop je via de slingerpaadjes van het ‘romantisch verlandschappelijkte’ parkbos van buitenplaats Bantam naar de 17e-eeuwse buitenplaats Schaep en Burgh, eveneens van Natuurmonumenten. Hier vind je onder meer een oude ijskelder (waar nu vleermuizen huizen), een tempelachtig theehuisje/biljartkamer (Het Capitool), slangenmuur, koetshuis en oranjerie.

Wandel je de blauw gemarkeerde Spanderswoudroute, dan loop je eerst door het parkbos van het 18-eeuwse Boekesteyn. Vervolgens ga je langs de westrand van het Spanderswoud (‘spanders’ = spaanders = hakhout) via het Ankeveensepad naar buitenplaats Spanderswoud. Je komt langs de 18e-eeuwse boerderij en het 19e-eeuwse landhuis en eindigt bij de ‘s-Gravelandsevaart.