Spring naar inhoud

Startpunt A.P. Station 56 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Molenvaartroute (paars)
4.07km
Poldertuinroute (zeegroen)
Onverhard pad (deels)
5.22km
Westeinderoute (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.31km

‘Kerkbuurt’ staat er op een kaart uit 1907, en niet ‘Spoorbuurt’ zoals op hedendaagse kaarten. Kennelijk werd de in 1870 gebouwde Rooms-Katholieke kerk gezien als het hart van deze buurt in Anna Paulowna, ook al werd het station vijf jaar eerder gebouwd. Dat station zag er trouwens anders uit dan het huidige. Het was van het type ‘Waterstaat-klasse-4’ met een bovenwoning voor de stationschef en wachtkamers in de zijvleugel. En op de hoek van de Spoorsingel stond het beeldbepalende hotel De Vlas- & Korenbeurs (1868-1980). Verderop, richting de kerk, waren allerlei winkels te vinden. De Kerkbuurt was een dorpje met alles erop en eraan, maar in de loop van de tijd zijn veel winkels gesloten of naar de ‘Sluisbuurt’ in het oosten verhuisd.

  • De paarse Molenvaartroute loopt langs de Molenvaart, waar de eerste huisjes werden gebouwd in de Westpolder (drooggelegd in 1846), en langs de Middenvliet, waar je aan weerszijden de bollenvelden ziet die sinds de jaren 1910-1920 deze polder veroverd hebben.

  • De zeegroene Poldertuinroute verkent de historische Poldertuin (‘Klein Keukenhof’) en het aangrenzende natuurgebied van het rietomzoomde Kruiszwin – ooit een zeekreek in de wadden van het Balgzand.

  • De oranje Westeinderoute loopt nog verder de Molenvaart af en slaat bij het oude pontveer over het Noordhollands Kanaal af over de onverharde dijk van de Koegraspolder langs de bollenvelden.