Vogelrijkpad (blauw)

Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen

Het Vogelrijkpad volgt de liniewal in noordelijke richting over cultuurhistorische wegen en een boerenlandpad tussen Beverwijk, Heemskerk en Assendelft. Het boerenlandpad is tussen begin maart en half juni afgesloten vanwege het broedseizoen van vogels. Honden zijn daar verboden. 

Je komt langs verschillende elementen van de Stelling van Amsterdam, zoals het kruitmagazijn aan de weg Busch en Dam. Onderweg zie je ook het glooiende golfterrein van Heemskerk en het luchtoorlog-museum fort Veldhuis. Fort bij Veldhuis is een van de oudste forten (1893) van de Stelling, een verdedigingslinie die rond de hoofdstad is aangelegd tussen 1880 en 1914. Aan de buitenzijde van de Stelling van Amsterdam kon een gebied van 3 tot 5 kilometer breedte onder water worden gezet om de vijand op afstand te houden. In 1944 en 1945 is Fort bij Veldhuis gebruikt door de Duitse bezetter. Hierna werd het een bewarings- en verblijfkamp voor politieke delinquenten. Tegenwoordig wordt het fort gebruikt door Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 en herbergt het een kenniscentrum en museum met informatie over de luchtoorlog 1940-1945 en in het bijzonder over de mensen die zich daarvoor hebben ingezet.

Rond het begin van de jaartelling liep hier een zijarm van de Rijn: het Oer-IJ. Een restant daarvan is De Kil, een watergang op de grens van Assendelft (gemeente Zaanstad) in het oosten en Beverwijk en Heemskerk in het westen. Tijdens de IJzertijd, de Romeinse periode en de Middeleeuwen werd het gebied bewoond. Hiervan zijn nog in de ondergrond sporen te vinden. Het gebied is nu een open polderlandschap en een waar vogelparadijs voor weidevogels. In het voorjaar broeden hier vogels, zoals de Grutto en de Tureluur. De oevers van waterloop De Kil zijn een aantrekkelijk leefgebied voor kikkers, padden en salamanders. Ook leven er kleine zoogdieren, zoals de Waterspitsmuis.

De wandelroute gaat ook langs Rustpunt en bezoek-/zorgboerderij White Ranch, Groenedijk 4 in Assendelft.

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 14763 in.
 • 9.56 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Veldhuis Aagtendijk Heemskerk

Van & Naar
Startpunt Veldhuis Aagtendijk Heemskerk

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt veldhuis aagtendijk heemskerk

0.1 km
  0.26 km
   0.41 km
    3.84 km
    • Broedseizoen 01-03 - 15-06
    0.04 km
     0.51 km
      0.14 km
       1.25 km
        0.54 km
         0.79 km
         0.61 km
          0.97 km

           Startpunt veldhuis aagtendijk heemskerk

           0.1 km