Rondwandeling Texel

Onverhard pad (deels)

Te voet ontdek je Texel op z'n best! Strand en duinen, bos en kwelder, weides en dorpjes; je krijgt Texel met al haar variatie te zien. De route op Texel is in 4 etappes van zo'n 20 km te lopen.

Rondwandeling Texel is onderdeel van Streekpad 04 en maakt deel uit van WaddenWandelen, een netwerk in Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het streekpad bestaat uit zes wandellussen op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum.

Traject 01) 't Horntje - De Koog (21,2 km)
Langs de Mokbaai, de Geul en de Horspolders wan- delt u vanaf de aanlegplaats van de boot naar Den Helder door waterrijk gebied. In de rietvelden en plassen tussen de duinen strijken jaarlijks wel 250 lepelaars uit Afrika neer. De Noordzee gloort, in de verte ligt het vasteland en de Zandplaat Noorder- haaks, bij geluk ziet u nog zeehonden. De weidsheid van zee en strand en de beslotenheid van de bossen maken dit gebied zeer waardevol en maken van deze etappe één lange duinlandschapswandeling. Jac. P. Thijsse en Jan Wolkers hadden hier in de natuur een grote inspiratiebron, zij leefden hier dan ook jaren.

Traject 02) De Koog - De Cocksdorp  (19,3 km)
De Slufter bij De Cocksdorp is het meest bijzondere natuurgebied van Texel. Waar vroeger verwoede po- gingen werden gedaan om het af te dichten van de Noordzee, wordt het nu met opzet open gehouden om een bijzondere flora en fauna te behouden. Het stroomt bij vloed tweemaal per dag vol met zeewater van de Noordzee en kleurt de vlakte in de zomer paars van het bloeiende lamsoor. In het noorden ziet u de vuurtoren die als baken voor de schippers werd gebouwd. Daar kunt u in de toren 360 graden rond kijken, het prachtige uitzicht is adembenemend en bij goed weer ziet u Vlieland en zelfs Terschelling.

Traject 03) De Cocksdorp - Oudeschild (19,5 km)
U mag uzelf met het zelfbedingspontje over het Eierlands Kanaal naar de overkant zetten. Over de IJsdijk wandelt u via Oosterend naar Oudeschild waar in de 17e en 18e eeuw koopvaardijschepen, walvis- vaarders en loodsboten voeren en in herberg De Ze- ven Provinciën zeelieden hun zuurverdiende geld ver- brasten. Het is nu een schilderachtig dorpje waar in de weilanden in het voorjaar duizenden lammetjes huppelen. Het zijn voornamelijk texelaars, wereldwijd bekend om haar zachte scheerwol en zou zelfs helpen bij reuma of spierpijn als u onder deze wol slaapt. Niet voor niets is Texel het schapeneiland.

Traject 04) Oudeschild - 't Horntje (16,2 km)
Wanneer u vanuit Oudeschild de omgeving van den Burg nadert, wandelt u in een bijzonder cultuurland- schap van schapenboeten (schuren), drinkkolken en 17e-eeuwse tuunwallen, perceelscheidingen van op elkaar gestapelde gras- en heideplaggen. Langs het graspad naar Den Burg kunt u ze nog goed zien. In Den Burg woont de helft van de 7000 Texelaars en hier loopt u over het middeleeuwse stratenpatroon dat nog goed herkenbaar is. Door pittoreske straatjes verlaat u deze grootste plaats van Texel om via onverharde paden tussen weilanden met zeldzame bloemen bij de aanlegsteiger van de boot te eindigen.

Kijk voor meer informatie en routevarianten op de website van Wandelnet. Daar kun je ook het uitgebreide routeboekje bestellen.

  • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 7068 in.
  • 75.81 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt

Van
Startpunt Texel

Toon aanrijroute Startpunt Texel
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt texel

Startpunt texel

75.81 km