Pontjesroute (paars)

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen

De Pontjesroute start in Oosthuizen. Dwars door het dorp liep vroeger de oude ventweg van Amsterdam naar Hoorn. Niet zomaar een weggetje, want het verbond alle belangrijke haven steden in de Gouden Eeuw. 

Een groot deel van de route gaat door het boerenland. Onderweg kom je touwtrekpontjes tegen, waarmee je zelf de boerenslootjes kunt oversteken, van het ene weiland naar het andere. De terugweg voert langs bezoekerscentrum De Breek, over de westdijk van het Etersheimerbraakpoldertje en over het Oosteinde, vroeger de noorddijk van de Zeevangpolder. Je komt langs het voormalige dorpsstationnetje (1884-1938), later omgebouwd tot fabriek.

Op de route doe je ook het dorp Etersheim aan, met de oude dorpsschool waar begin vorige eeuw Cornelis Johannes Kieviet schoolhoofd was. Hij was de schrijver van de bekende jeugdboeken over het ondeugende jongetje Dik Trom. In het oude schoolgebouw is nu een kinderboekenmuseum gevestigd. 

De route is in twee richtingen gemarkeerd met paarse pijlen. Honden zijn verboden op deze wandeling. Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is deze route niet toegankelijk. Door de korte afstand, de trekpontjes en de afwisseling in het landschap, is dit ommetje ook erg leuk om met kinderen te wandelen. 

Joop Duijs, wandeljournalist van het Noord-Hollands Dagblad, is ook fan van deze route: "De spoorlijn over begint het grote genieten. Prachtige doorkijkjes over de uitgestrekte landerijen, mooie bloemrijke tuinen en fraai verbouwde boerderijen maken het wandelen hier tot een waar genot." Lees hier het hele artikel.

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 29895 in.
 • 5.00 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt

Van
Startpunt Oosthuizen (toeristisch overstappunt)

Toon aanrijroute Startpunt Oosthuizen (toeristisch overstappunt)
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt oosthuizen (toeristisch overstappunt)

0.09 km
  0.08 km
   0.24 km
    1.12 km
     0.92 km
     • Broedseizoen 15-03 - 15-06
     2.47 km
     • Broedseizoen 15-03 - 15-06
     0.24 km
      0.08 km

       Startpunt oosthuizen (toeristisch overstappunt)

       0.09 km