Spring naar inhoud

Ommetje Nuwendore (geel)

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Gemiddeld

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Het ommetje brengt je door het middeleeuwse terpendorp Eenigenburg naar het Huys te Nuwendore, over een boerenlandpad naar de Westfriese Zeedijk, ook wel de Omringdijk genoemd. Van 1 mei - 25 september is het Museum Eenigenburg geopend aan de Kerkweg 5.

Het Huys te Nuwendore is gebouwd rond 1282 als dwangburcht van de Hollandse graaf Floris V. Deze burcht was bedoeld om de opstandige Westfriezen in bedwang te houden. Bij een dijkdoorbraak in 1375 werd de dwangburcht weggespoeld. Lees hier het hele verhaal. In 2011 is het deels herbouwd met een transparante uitkijktoren, waar je zeker even op moet om te genieten van het uitzicht.

Tussen het Huys te Nuwendore en de Westfriese Omringdijk loop je over een boerenlandpad, dat wil zeggen: door het weiland. In de zomer kan hier vee grazen, waardoor het soms nodig is om het boerenlandpad tijdelijk af te sluiten. Dat wordt ter plaatse met bordjes aangegeven. Met een klein stukje omlopen (via de Burchtweg en Trambaan naar Krabbendam) kun je de route vervolgen.

Bij keuzepunt 68 zie je de Burgerwielen. De twee ronde waterkolken zijn stille getuigen van dijkdoorbraken in waarschijnlijk de 16e eeuw. Tegenwoordig vormen ze samen een natuurgebied met monumentale status, omdat ze een karakteristiek onderdeel vormen van de Westfriese Omringdijk.

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 24765 in.
  • 5.01 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Eenigenburg

Van & Naar
Startpunt Eenigenburg

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt eenigenburg

1.41 km
    0.96 km
    • Deze route is tijdelijk afgesloten. Er loopt een stier in het weiland en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Loop om via wandelknooppunt 29.
    1.25 km
      0.38 km
        0.53 km
          0.34 km

            Startpunt eenigenburg

            0.14 km