Spring naar inhoud

Haarlem heeft alles

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Drostewandeling (paars) 4.98 km

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Station Haarlem

Als je aankomt met de trein zie je het meteen, station Haarlem is bijzonder mooi. Voordat je begint met de wandeling is het leuk om even rond te kijken. Loop eens een ander perron op om te zien hoe mooi de wachtkamers zijn. Verlaat het station door de hoofdingang en kijk vooral naar boven naar de vele tegeltableaus.

image

- Het station is een plaatje. -

Het is het enige station in Nederland in de art nouveau of jugendstil-stijl, en een van de markantste gebouwen in de stad Haarlem.

image

- Het plafond van de hoofdingang. -

Wigbolt Ripperda en Kenau Simonsdochter Hasselaer

Wandelkeuzepunt 22 vind je aan de centrumzijde van het station op het Stationsplein vlakbij het standbeeld van Wigbolt Ripperda en Kenau Simonsdochter Hasselaer.

Zij speelden beiden een belangrijke rol in het verdedigen van de stad tijdens het beleg van Haarlem van december 1572 tot juli 1573 tegen de Spaanse bezetters.

image

- Het standbeeld van Wigbolt Ripperda en Kenau Simonsdochter Hasselaer. -

Tijdens het beleg hielpen alle inwoners van de stad mee aan de reparaties aan de stadswallen die door Spaans kanonvuur waren beschadigd. Kenau blonk uit in haar inzet om aarde naar de stadswallen te dragen om deze te repareren. De bevolking van Haarlem bevocht het Spaanse leger vanaf de wallen met brandend stro en kokende pek.

Na afloop van het verloren beleg mocht een groot deel van de Haarlemse bevolking onder betaling aan de Spanjaarden de stad verlaten. Kenau verliet Haarlem om haar handel voort te zetten. Haar naam werd uiteindelijk gebruikt als scheldwoord voor vrouwen die als ‘mannelijk’ worden gezien.

Wigbolt Ripperda had minder geluk en werd onthoofd op ’t Sant, dat nu De Grote Markt heet.

De bolwerken

image

- Groen in de stad. -

We volgen de paarse pijlen onder het spoor door richting de bolwerken. De Bolwerken bleven over toen de stadsmuren in de negentiende eeuw werden gesloopt. Het is nu een plantsoen, waar je heerlijk langs het water kunt lopen en kunt genieten van natuur in de stad. Ondanks dat het best hard waait, spiegelen de huizen aan de overkant in de Kloppersingel.

image

- De Kloppersingel. -

Wij hebben hier al vaker gewandeld, maar toch is het iedere keer genieten. We komen uit bij de drukke Prinsenbrug. Eigenlijk moeten we aan de linkerkant lopen. Vanaf die kant heb je ook een goed uitzicht op de Drostefabriek, die spiegelt in het Spaarne. Maar de brug is net open geweest en het is er zo druk dat wij ervoor kiezen om aan de rechterkant te lopen waar een voetpad is en zebrapaden. Als het minder druk is kun je uiteraard wel aan de linkerkant over het fietspad lopen.

image

- We passeren deze mooie villa in het bolwerkplantsoen. -

Drosteboulevard

We komen uit bij de Drosteboulevard. De oude Drostechocoladefabriek is gerenoveerd en verbouwd tot appartementencomplex. Er is een plein met bloembakken, tafels met schaakborden en oude machines. Er staat een bord waarop je van alles kunt lezen over het ooit zo succesvolle bedrijf. Het is net een museum, maar dan gewoon buiten.

image

- De Drosteboulevard. -

De naam Droste komt van de banket- en koekbakker Gerardus Johannes Droste uit Haarlem. Vanaf 1863 verkoopt hij in zijn winkel in Haarlem onder andere chocoladepastilles. In 1890 opent het bedrijf zijn eerste chocoladefabriek, gelegen aan het Spaarne, zodat de grondstoffen vanuit de schepen direct op het fabrieksterrein kunnen worden gelost.

Na een hele lange succesvolle periode valt in 1975 het doek voor Droste als zelfstandige onderneming. De productie wordt overgenomen en in 1986 verplaatst naar Vaassen. In 1997 sluit de Drostefabriek definitief. Grote delen van de fabriek worden gesloopt. Daar waar ooit een ander gebouw aan het pand vast zat is nu roze stucwerk te zien.

image

- Horizontale roterende koelcompressoren die van 1936 tot 1990 in de Droste fabriek hebben gestaan. -

Met een omweg terug naar het Spaarne

Vervolgens lopen we door een nieuwbouwwijk en langs een speeltuin met picknicktafels. Dit stuk is duidelijk wat minder fraai dan de rest, maar er komt nog heel wat moois. We steken een drukke weg over en lopen onder een tunnel door. Even zijn we confuus dat we weer bij het station aangekomen zijn, maar dit is het terrein van NS Treinmodernisering (NSTM). Al sinds 1839 wordt er gewerkt aan het moderniseren van treinen op deze plek.

Daarna komen we weer uit bij een drukke verkeersweg. Gelukkig kunnen we op de stoep lopen. Eigenlijk moeten we aan de overkant van de weg zijn, maar we kunnen pas verderop oversteken. In de verte zien we de Amsterdamse Poort, dit is de enige poort die nog over is van oorspronkelijk veertien stadspoorten. Je kunt er even naartoe lopen.

De Koepel

image

- De Koepel is een prachtig gebouw. -

Aan de overkant wandelen we langs de voormalige Koepelgevangenis van Haarlem. In 2016 sloot de gevangenis. Drie jaar later startte de renovatie van het complex. In de Koepel zijn grote en kleine bedrijven gevestigd en het wordt sinds september 2022 ook gebruikt als onderwijslocatie. Tijdens de verbouwing is een kelder uitgegraven. In deze kelder is bioscoop “de Filmkoepel” gerealiseerd.

Incidenteel worden er rondleidingen verzorgd. Je kunt een toegangsbewijs boeken via de website van de Koepel. Wij maken foto’s door het hek, zo te zien is de renovatie nog niet helemaal afgerond.

Weer terug bij het Spaarne

Als je de Koepel voorbij bent moet je bij de Damaststraat afslaan naar links. Wij konden er geen pijl ontdekken. Dit is doorgegeven bij meldpuntroutes.nl. Dus wellicht is de pijl alweer geplaatst. Als je zelf ergens een ontbrekende pijl ontdekt kun je dat ook doorgeven via deze site.

image

- De Koepel gezien vanuit de Kapstanderstraat. -

Als we de Damaststraat uitlopen zijn we weer terug bij het Spaarne, we volgen de pijlen linksaf en lopen richting de Molen de Adriaan. Bij de eerstvolgende straat hebben we weer een mooi uitzicht op De Koepel.

We ontdekken prachtige boten op het water en maken een praatje met een eigenaar van één van de boten.

image

- Een prachtige boot. -

Molen De Adriaan

Vanaf de kade en de steigers hebben we goed zicht op Adriaan zijn naamgenoot: Molen De Adriaan. Natuurlijk maken we foto’s van de mooie molen.

image

- Molen de Adriaan steekt hoog boven de andere gebouwen uit. -

We vervolgen onze weg achter de paarse pijlen aan en wandelen de Papentorenvest in waar je uitkomt bij de molen.

De Adriaan is gebouwd op een oude verdedigingstoren. Hierdoor steken de wieken hoog boven het Spaarne uit en vangen ze ieder zuchtje wind. De molen heeft meerdere functies gehad. Eerst heeft de molen tufsteen tot tras gemalen, dit werd toegevoegd aan metselspecie om muren waterdicht te maken. Daarna werd het een tabaksmolen en nog later een korenmolen.

image

- De molen vanaf de andere kant. -

Op 23 april 1932 brandde De Adriaan bijna helemaal af. Pas in 2002 werd de molen herbouwd. Hij is nu in gebruik als vergader en trouwlocatie maar vooral als museummolen.

Molen De Adriaan is alleen met gids te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 13.00 –17.00 uur en in het weekend van 10.30 – 17.00 uur. Van 1 november tot 1 maart is de molen elke dag een half uurtje eerder dicht.

Vanaf de kade bij de molen kun je ook prachtige foto’s maken van de stad aan de overkant.

image

- Aan de overkant de witte toren van de Bakenesserkerk. -

Als we onze weg vervolgen is het even zoeken naar de pijlen. We steken de weg over. Het is de bedoeling dat je de Scheepsmakersdijk blijft volgen en niet de brug oversteekt.

De Gravestenenbrug en het Teylers Museum

We lopen terug naar het Spaarne. Al wandelend genieten we van de mooie panden en boten langs en op het water. Bij de Burgwal passeren we een huis met wel heel bijzondere Amsterdammertjes.

image

- Deze Amsterdammetjes zijn veranderd in vuurtorens. Aan de overkant van de weg staat ook nog een minion. -

Een klein stukje verderop hebben we uitzicht op De Gravestenenbrug, een mooie ophaalbrug bedoeld voor voetgangers. Aan de overkant zien we het Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland. Als je er nog nooit binnen bent geweest, moet je zeker een kijkje gaan nemen. Wij slaan het vandaag over.

image

- De Gravestenenbrug nadat we naar de overkant zijn gelopen. -

We wandelen over de brug en vervolgen onze weg langs het Spaarne.

De Grote Markt en De Grote of St. Bavokerk

We slaan rechtsaf bij wandelkeuzepunt 48 en wandelen zo via de Oude Groenmarkt naar de Grote Markt. Je kijkt hier je ogen uit. Als eerste valt de Grote of St.-Bavokerk op. Een laatgotische kruisbasiliek met slanke kruistoren. De kerk is te bezoeken van maandag t/m Zaterdag van 10:00 - 17:00 uur.

image

- De Grote of St. Bavokerk. -

Naast de kerk vind je de Hal, vroeger de Vleeshal, een locatie van het Frans Hals Museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het pand werd begin 17e eeuw gebouwd als markthal voor slagers en vleeshouwers.

image

- Locatie de Hal van het Frans Hals Museum. -

Wij doen de wandeling op een zondag. Het voordeel is dat er dan geen markt is en je goed zicht hebt op de mooie oude gevels. Wil je de markt meemaken, dan moet je op zaterdag gaan wandelen.

Het stadhuis is ook zo’n mooi gebouw. Het is een mengelmoes van bouwstijlen. Er is door de jaren heen heel wat aangebouwd en weer afgebroken.

image

- Het prachtige stadhuis. -

Na heel wat foto’s van de mooie gebouwen en het plein lopen we weer verder.

Hofje van Oorschot

We lopen de Barteljorisstraat in en ik vraag me af of dat een dure straat bij het spel Monopoly is of niet. Er zijn in ieder geval veel winkels gevestigd en we passeren heel wat mooie gevels. Op de eerste grote kruising kijken we naar rechts en zien een prachtig pand in de Smedestraat.

image

- Prachtig gebouw in de Smedestraat. -

We vervolgen onze weg rechtdoor de Kruisstraat in. Daar bevindt zich het hofje van Oorschot. Dit hofje is jammer genoeg niet geopend voor publiek.

image

- Het hofje van Oorschot. -

Wouter van Oorschot wilde een woonvoorziening stichten voor arme, oudere vrouwen van minimaal 50 jaar uit de hervormde gemeente. Na wat vertraging startte de bouw in 1769. Er

kwamen twee vleugels met ieder acht woningen en een hoofdgebouw met aan iedere zijde nog een woning. Door het hek in rococostijl hebben we zicht op de binnentuin.

image

- De lens paste niet helemaal door het hek. -

Als je het leuk vindt om hofjes te bezoeken: In december 2020 wandelden wij ook door Haarlem en bezochten daar een paar hofjes. Deze wandeling vind je op de website van Westphil Wandelt.

Queens tearoom

image

- Deze taarten lokten ons naar binnen. -

In de Kruisstraat wandelen we langs Queens tearoom. De taarten in de etalage zien er zo lekker uit, dat we naar binnen stappen. We drinken heerlijke thee met vers gebakken scones. Echt een aanrader om te bezoeken. Vanaf daar is het nog een klein stukje naar het station.

image

- Wat een gezellige tearoom. -

Extra info

image

- Nog eentje dan van het Bolwerkplantsoen. -

Afstand: 4,98 kilometer, maar als je begint bij De Kamp: 7,3 km

Link naar de route: Drostewandeling (paars)

De route start bij Startpunt Station Haarlem, Stationsplein 11 L, 2011 LR Haarlem.

Volg de paarse pijlen vanaf wandelkeuzepunt: 22 naar 28, 68, 58, 48, 14, 16 en weer terug

naar 22.

Wij parkeerden bij Parkeergarage de Kamp: De Kamp, De Witstraat 1, 2011 DV Haarlem, omdat de parkeergarage bij het station tot medio oktober gesloten is. De route is dan een stukje langer. Loop richting de Gedempte Oude Gracht, ga daar linksaf en daarna meteen rechtsaf de Kleine Houtstraat in. Als je dan rechtdoor loopt, kun je in de Lange Veerstraat de paarse route oppakken. Op de terugweg loop je voorbij knooppunt 48. Blijf het Spaarne volgen tot de Gravinnesteeg. Ga daar rechtsaf en vervolgens links de Kleine Houtstraat in via de Gedempte Oude Gracht terug naar de parkeergarage. De GPX van deze route kun je vinden op de website van Westphil wandelt.

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 200008 in.
  • 4.98 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Station Haarlem

Naar
Startpunt Station Haarlem

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt station haarlem

0.22 km
    0.6 km
    3.01 km
      0.15 km
        0.35 km
          0.24 km

            Startpunt station haarlem

            0.41 km