Spring naar inhoud

Een molenrijke wandeling

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Oterleekroute (6.99 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

De Gouden Karper; trotse ambassadeur van het Noord-Hollandpad

Op een regenachtige zondag rijden we richting Rustenburg. We hebben een wandeling uitgezocht die alleen over een verharde paden gaat. Dat is fijn, want dan zakken we met dit weer niet weg in de modder. We parkeren bij restaurant de Gouden Karper. Je kan hier wat eten, drinken of slapen. Wij gaan eerst even wandelen de rest kan altijd later nog.

image

- Aan de overkant van het water staan drie molens waarvan de eerste, de Strijkmolen I, op het moment wordt gerestaureerd. -


De Huijgendijk

We beginnen de wandeling langs de Huijgendijk. De dijk is een doorgaande weg en daarom het minst leuke stuk van de route. Ook al is de maximum snelheid 60 kilometer per uur, er zijn auto’s die veel harder rijden. Gelukkig zijn er ook automobilisten die rekening houden met wandelaars.
De Huigendijk, was vroeger de enige verbindingsweg door het moerassige midden van Noord-Holland. De weg slingert door het polderlandschap van de Schermer en Heerhugowaard naar het dorp Oterleek. Wij volgen deze weg slechts 1,5 kilometer, mopperend op het verkeer, maar genietend van de drie molens.


De drie Strijkmolens

De strijkmolens in Rustenburg (Strijkmolen I, K en L) zijn tussen 1627 en 1630 gebouwd om het overtollige water van de Raaksmaatsboezem op de Schermerboezem te malen. Tot en met 1940 hebben de strijkmolens dienst gedaan. In 1941 werden de Raaksmaatsboezem en de Schermerboezem op hetzelfde niveau en met elkaar in verbinding gesteld. Hierdoor verloren de strijkmolens hun functie en werden ze buiten bedrijf gesteld. Nu zijn de molens eigendom van De Schermer Molens Stichting.

image
- Een inhammetje in het riet, waar we een foto kunnen maken van Strijkmolen K. -
image
- Strijkmolen K en verderop Strijkmolen L. -

Altijd leuk een steiger

Als we voorbij de molens zijn lopen we langs een steiger. Daar moeten we natuurlijk ook weer foto’s van maken! We doen wel voorzichtig, want de steiger is niet al te stevig en een beetje glad.

image
- Op zo’n regenachtige dag zijn er tijdens de opklaringen wel mooie luchten. -

We lopen langs wandelkeuzepunt 54. De paarse route gaat hier rechtsaf, maar wij moeten nog een stukje rechtdoor.

De polderweg

Verderop gaan we rechtsaf de polderweg in. Dit is een heerlijke rustige weg, waar we geen één auto meer tegenkomen. We komen langs een groepje boerderijen en huizen met een picknickbank onder een grote kastanjeboom. De bank is een beetje nat, maar gelukkig hebben we een vuilniszak bij ons zodat we droog kunnen zitten en even wat eten.
Er zit een plastic ijsvogel op een hekje, het zal leuk zijn als er een echte naast gaat zitten. Dat is echter niet het geval. Wel worden we getrakteerd op het geluid van een specht, die we later zien zitten bovenin de kastanjeboom.

image
- Mooie boerderij langs de polderweg. -


Kruidenrijke akkerranden

Na de lunch gaan we weer verder achter de gele pijlen aan. Meerdere keren zeggen we tegen elkaar: “Wat is het hier rustig hè?” Verderop komen we langs een akker waarvan de randen zijn ingezaaid met bloemen. Er staan er zelfs nog heel wat te bloeien. We lezen op een bord: “De kruidenrijke akkerranden zijn goed voor de biodiversiteit, de kwaliteit van het water en de akkervogels!” Wij zien een groep puttertjes die niet kunnen lezen, maar het wel helemaal begrijpen.

image
- De akkerranden zijn ingezaaid met bloemen. Wij herkennen cosmea, kamille en zonnebloemen. -


Oterleek

Wij hopen dat Oterleek net zo leuk is als Kolhorn (ommetje van juni 2021), maar dat kan bijna niet. De Dorpstraat is een gezellig straatje met een leuk kerkje en enkele bijzondere huizen. Op nummer 2 is een restaurantje gevestigd: “Bianca’s”. Het ziet er leuk uit, maar het lijkt gesloten dus lopen we door.
image
- Een leuk doorkijkje aan de achterkant van de Dorpstraat. -

image
- Dit vinden wij het mooiste huis aan de Dorpstraat. -


Korenmolen de Otter

Tot onze verrassing zien we aan de overkant van de weg en het water, bij wandelkeuzepunt 51, weer een molen: Korenmolen de Otter.
Eeuwenlang maalde de molen graan voor de bewoners in de omgeving. Nu wordt de molen gebruikt door de Raphaëlstichting. Er werken tien mensen met een beperking. Zij malen het graan, bakken broden en koekjes. De eigen producten worden samen met producten uit andere werkgebieden van de Raphaëlstichting, verkocht in de bakkerswinkel op het molenerf.

image
- Een korenmolen is heel wat anders dan een strijkmolen. -

Nadat ook deze molen uitgebreid op de foto gezet is, lopen we verder. Over de brug, om bij wandelkeuzepunt 50 linksaf te slaan de Noordschermerdijk op.
image
- De brug over de Ringvaart. -

Voordat we linksaf slaan, zien we een graspad dat achter de molen langs loopt. Natuurlijk nemen we nog even een kijkje en ontdekken we weer precies waarom we vandaag over een verhard pad wilde wandelen. Er is de laatste tijd zoveel regen gevallen, dat we bijna wegzakken in het gras.

image
- Korenmolen de Otter vanaf de andere kant. Hier kom je officieel niet langs. -


De Noordschermerdijk

We lopen langs de vaart. De zon schijnt en het regent tegelijkertijd (kippenkermis). We kijken om ons heen op zoek naar een regenboog, maar die zien we niet. We passeren diverse mooie boerderijen. Gelukkig komen we hier ook bijna geen verkeer tegen.

image
- Boerderij langs de Noordschermerdijk. -

We lopen langs Stichting Warm Thuis. Bij deze prachtige boerderij, maken mensen met dementie, hun geliefden, de medewerkers en vrijwilligers er met elkaar een fijne dag van. Iedere dag weer.


image
- Stichting Warm Thuis. -

image
- Nog zo’n prachtige boerderij. -


Gedichten

We komen langs verschillende zinkerborden; van die gele borden die aangeven dat daar een pijpleiding ligt. Op sommige van deze borden staan leuke gedichten:
“De namiddagzon trekt over het groene land een goudkleurig kleed.”

image
- Het voordeel van een regenachtige dag met opklaringen zijn deze luchten. -

We lopen langs boerenland en verzinnen dat het leuk zou zijn als hier tulpen of hyacinten verbouwd zouden worden. Ik weet zeker dat dat niet het geval is, want dan hadden de bollen nu de grond in gemoeten en hadden we dus omgeploegd land moeten zien. Thuis zien we op Google Maps dat er in het seizoen rodekool staat.
Het is best een lang en recht stuk lopen langs de Noordschermerdijk, dus zijn we blij dat we een bankje tegenkomen.
image
- Eindelijk een bankje. -

We lopen langs de Bietenhaven; een luxe groepsaccommodatie. Van oudsher werden hier suikerbieten verscheept via Alkmaar naar Halfweg. De suikerbieten zijn ondertussen ingeruild voor pioenrozen. Alleen bloeien die nu natuurlijk niet.

image
- De Bietenhaven. -


De Strijkmolens vanaf de andere kant.

In de verte zien we de Strijkmolens weer. Het zonnetje breekt gelukkig ook nog even door, zodat we nog een paar zonnige foto’s van de molens kunnen maken en wat drone-foto’s.

image
- Molen L, met daarachter molen K. -

Strijkmolen K is in 2020 gerestaureerd. Er zijn twee roeden vervangen en er is een nieuwe vijzel geplaatst. Ondanks dat de molens niet meer in gebruik zijn, worden ze wel onderhouden zodat ze kunnen blijven draaien en malen.


image
- Molen K. met een waslijn. -

image
- Wat een mooie weerspiegeling. -
image
- Naast molen I, het opknappertje staat een schattig huisje. -


Restauratie Strijkmolen I

In september is begonnen met de restauratie van strijkmolen I. De molen is ontruimd en er is sporenonderzoek gedaan naar de oude indeling van de molenwoning.
Tegelijkertijd is het uitgraven van de voorwaterloop gestart om zo snel mogelijk de exacte maten van de vijzel te kunnen bepalen, zodat in de winter de fabricage hiervan kan plaatsvinden. De waterlopen zijn in een goede staat, alleen de gemetselde boog is ingestort en zal hersteld moeten worden.
Halverwege oktober is begonnen aan het verwijderen van het wiekenkruis. Nieuwe roeden worden in het voorjaar van 2022 verwacht. De restauratieperiode loopt volgens planning van september 2021 – augustus 2022.
image
- Vanaf het parkeerterrein maakte Adriaan deze foto. -

Er is een klein parkeerterreintje bij de molens, hier zou je eventueel ook de wandeling kunnen beginnen. Je kunt hier ook parkeren als je met zonsondergang foto’s wil maken van de molens.


Rustenburg

Eigenlijk is de wandeling afgelopen, maar wij lopen nog even een klein stukje het dorp Rustenburg in.
image
- Rustenburg vanaf de brug gezien. -

Vooral het beginstuk tot aan de brug ziet er erg leuk uit. Misschien de rest ook wel, maar verder willen wij niet gaan.

image
- Zo’n leuk dijkhuisje. -


image

- Rustenburg heeft nog een ouderwetse sluis, die tot ongeveer 1995 met de hand opengedraaid werd. -

We lopen terug naar restaurant de Gouden Karper waar onze auto staat. Het ziet er druk en gezellig uit. Maar tegenwoordig is druk en gezellig niet meer uitnodigend voor ons, misschien een andere keer.


Extra info

image

-We liepen tot aan dit bruggetje in Rustenburg en weer terug. -

Afstand: 6,99 km

Link naar de route: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/oterleekroute-geel/15528/

Deze wandeling is ook geschikt voor rolstoelen. De wandeling gaat namelijk geheel over verharde paden.

Wij parkeerden bij: de Gouden Karper Huigendijk 3, 1645 RD Rustenburg

Je volgt vanaf de parkeerplaats de gele pijlen en komt langs de volgende wandelkeuzepunten: 93, 54, 52, 51, 50, 53, 56, 55 en terug naar 93.

Meer wandelen in Noord-Holland: www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 163153 in.
  • 6.98 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Rustenburg

Naar
Startpunt Rustenburg

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt rustenburg

0.79 km
2.1 km
    0.73 km
      0.07 km
        1.13 km
          2.01 km
            0.05 km

              Startpunt rustenburg

              0.12 km