Spring naar inhoud

Den Helder is rock 'n roll

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Beoordeel deze route

Als Amsterdam Mozart is, is Den Helder The Rolling Stones! Je wandelt over de liniedijk met bunkercomplexen naar Nieuw-Den Helder, komt langs natuurgebied Mariendal en steekt vervolgens langs de bollenvelden over naar Julianadorp.

Tekst en foto's Joop Duijs


ommetje sep 2018 - mais // ommetje_sep_2018_001.jpg (51 K)ommetje sep 2018 - polder beschoot // ommetje_sep_2018_002.jpg (48 K)

Het mais staat ondanks de droogte toch manshoog; Bloemrijke bermen in de Polder Beschoot.


ommetje okt 2018 - ns-station // ommetje_okt_2018_001.jpg (34 K)ommetje okt 2018 - stelling van den helder // ommetje_okt_2018_002.jpg (41 K)

De start in Den Helder bij het NS-station; De eerste bunkers van de Stelling van Den Helder grenzen aan een woonwijk.

De plaats met de minste miljonairs van Noord-Holland, een van de weinige gemeenten waar de huizenprijzen amper stijgen, maar wel met een van de schoonste en breedste stranden en de meeste zonuren van Nederland. Den Helder als one-liner.

Een pauperparadijs dus daar aan het Marsdiep? Ben je gek, de marinestad oogt net als de meeste andere zeehavens doorleefd, een beetje getekend zelfs.

Hebben Amsterdam en Haarlem de schoonheid van het Nationaal Ballet, dan is Den Helder gewoon rock 'n roll van de stevige, harde soort. AC/DC, dat werk. Niet mooi, maar wel hard en lekker vet.

We beginnen er de eerste etappe van het Noord-Hollandpad op het vasteland die vijftien kilometer verder eindigt in Julianadorp. Dat pad leidt ons vanaf het NS-station eerst door een oude woonwijk waar op diverse plaatsen nieuwbouw is 'ingebreid'.

Als we de wijk uitlopen, stuiten we op een oud bunkercomplex.

Al vanaf de Tachtigjarige Oorlog is Den Helder een vesting. In de loop van de eeuwen werden er geschut en kanonnen geplaatst en in de Franse tijd is begonnen met de aanleg van een marinehaven. Napoleon liet tussen 1811 en 1813 ook een reeks forten aanleggen, verbonden door een liniedijk met bunkers en schuilplaatsen: de Stelling van Den Helder.

ommetje okt 2018 - groene oase // ommetje_okt_2018_003.jpg (32 K)ommetje okt 2018 - de nollen // ommetje_okt_2018_004.jpg (31 K)

De Stelling is nu een groene oase; Landschap Noord-Holland ontwikkelt de Nollen als natuurgebied.

In de Noord-Hollandse havenstad ligt ook Nederlands oorlogsvloot. De marinehaven was daardoor een geliefd mikpunt in de Tweede Oorlog. Den Helder werd getroffen door 117 bombardementen, meer dan tweeduizend woningen werden verwoest en de complete bevolking geevacueerd. Wat overbleef zijn de betonnen stellingen waar nog altijd de restanten van gevechtskoepels te zien zijn.

Dat bunkercomplex is het begin van een groene zone die de havenstad als het ware in tweeen deelt. Zo wandelen we over een onverhard pad via het spannende, bestruikte terrein van Quelderduyn en langs het spoor naar station Helder-Zuid.

Via de Nollen, een stuk niemandsland waar kunstenaar Rudi van de Wint met een aantal stalen kunstprojecten nog heeft geprobeerd de omgeving enigszins te verfraaien en Landschap Noord-Holland bezig is het Nollenlandschap te ontwikkelen, komen we langs AZC Doggershoek. Voorheen een jeugdgevangenis, nu een opvangcentrum voor asielzoekers. Je zult maar een levensgevaarlijke tocht hebben gemaakt om hier je geluk te zoeken en in deze windhoek eindigen...

ommetje okt 2018 - mariendal // ommetje_okt_2018_005.jpg (28 K)ommetje okt 2018 - bollenvelden // ommetje_okt_2018_006.jpg (30 K)ommetje okt 2018 - boeren // ommetje_okt_2018_007.jpg (38 K)

Van bollengrond tot natuurschoon; Bollenvelden onder water om ziektes te bestrijden; Boeren maken hun grond winterklaar.

Als we Techniekcampus van het ROC waar jongens en meiden worden opgeleid voor nautische beroepen, zijn gepasseerd, wandelen we Nieuw-Den Helder binnen.

De woonwijk grenst aan Mariendal. Vijftig hectare bollengrond is hier omgezet in lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen. In de winter is het hier vaak heel nat door regen en kwel uit de naastgelegen duinen. Mariendal is een paradijs voor rotganzen, grauwe ganzen, sneeuwgorzen, watersnippen, scholeksters en meeuwen, veel meeuwen.

Jammergenoeg gaat het Noord-Hollandpad alleen langs de rand van het natuurgebied en beginnen we via een grasdijk aan de 'oversteek' naar Julianadorp. Aan de einder de duinen die ons voor de alsmaar stijgende zee beschermen en dichterbij vele hectares bollenvelden die onder water zijn gezet om de grond van ziektes te ontdoen. Boeren zijn hard bezig de grond te bewerken, maar de bollenvelden bloeien pas weer in april waardoor we heel ver weg kunnen kijken. De stilte wordt er alleen doorbroken door af en toe overvliegende helikopters, afkomstig van een van de vele booreilanden voor de kust. Ze landen even verder op vliegveld De Kooy.

Julianadorp kreeg zijn naam in 1909 ter gelegenheid van de geboorte van onze latere koningin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heette het op bevel van de Duitsers, die niets van oranjesentiment moesten hebben, Loopuytdorp naar de naam van de stichter. Vlak voor die oorlog kwamen de eerste bloembollentelers uit de buurt van Haarlem en Lisse naar deze streek, maar nu is toerisme - zo'n 900.000 overnachtingen per jaar - de belangrijkste bron van inkomsten. Julianadorp is een echt forensendorp met veel nieuwbouw en diverse vakantieparken die het hele jaar door worden bevolkt. Maar als Den Helder rock 'n roll is, dan lijkt Julianadorp op een boyband. Glad, saai, strak, weinig origineel. Wel mooier en netter dus, maar het waait er net zo hard!

ommetje okt 2018 - noordhollandpad // ommetje_okt_2018_008.jpg (43 K)

Etappe 3 van het Noord-Hollandpad (15 km)

Honden verboden. Horeca in Den Helder en Julianadorp. Wij parkeerden de auto op Malzwin in Julianadorp en reisden met bus 30 vanaf halte Langevliet naar NS-station Den Helder.

Vandaar liepen we de uitstekend bewegwijzerde route terug naar Julianadorp. Deze route gaat voor een deel over in het Ommetje van de Maand april 2018.

Het Noord-Hollandpad begint in De Cocksdorp op Texel en eindigt na 285 kilometer in Huizen. U kunt het pad in diverse etappes bewandelen. Informatie: noordhollandpad.nl. U kunt de routebeschrijving van etappe 3 vinden op de website van het Noord-Hollandpad. Gebruikt u liever de website of app van het Wandelnetwerk Noord-Holland, dan kunt u de volgende knooppunten volgen: 14,18,19,92,40,93,94,20,60,98,99,90,37,33,34,30.

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 96658 in.
  • 14.68 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Den Helder Station

Naar
Startpunt Den Helder Station

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt den helder station

1.31 km
    1.74 km
    0.87 km
    0.92 km
    0.15 km
      0.41 km
        1.83 km
          0.1 km
            0.16 km
              0.28 km
                3.66 km
                  0.69 km
                    0.65 km
                      0.61 km
                        1.35 km