Ommetje van de Maand

Joop Duijs heeft de mooiste wandelingen voor je uitgezocht!

"Noord-Holland is mijn favoriete wandelprovincie. De provincie heeft alles wat wandelen zo mooi maakt: strand, zee, duinen, bossen, groene polders, dijken, eeuwenoude steden en een fantastisch wandelnetwerk!"

Aan het woord is Joop Duijs, geboren Zaankanter, al jaren (inter)nationaal wandelverslaggever van De Telegraaf, auteur van vier wandelboeken en daardoor bij uitstek in staat u en jou te helpen om de mooiste plekjes en routes in 'zijn' Noord-Holland te vinden.

Veel plezier met de ommetjes van de maand!

  met dank aan XD APPAREL
september 2018

Door de maisvelden van Grosthuizen

Het mais staat ondanks de droogte toch manshoog; Bloemrijke bermen in de Polder Beschoot. De samenleving waarin we leven, wordt steeds egoistischer en egocentrischer. Ouderen worden aan hun lot overgelaten,...>

augustus 2018

Door het land van Dik Trom (Oosthuizen)

We mogen het land weer in! Van half maart tot half juni waren grote delen van het Noord-Hollandse weidelandschap het exclusieve domein van de trekvogels, maar ze zijn weer terug naar huis. Een paar...>

juli 2018

Over de stormbaan naar Winkel

Het fraaie raadhuis van Winkel staat te koop; De 'jachthaven' van Winkel. Onze verslaggever ging een rondje Groetpolder doen en stuitte op ongemaaid, hoog nat gras, een boze boerin en enorme windturbines....>

juni 2018

Genieten in Geestmerambacht

Heuvels langs het meer met speeltoestellen en wandelaars; Het meer Zomerdel ontstond door zandwinning voor huizen- en wegenbouw. We staan weer aan de vooravond van de grote trek naar het zuiden. Honderdduizenden...>

mei 2018

Gruttoparadijs Westwouderpolder

Grutto met De Woude als decor. Er zijn dit jaar al minstens vijf meldingen van gruttonesten met vijf eieren en vrijwilliger Ton Loos vond in de Beetskoogpolder zelfs een nest met zes eieren! Heeft...>

april 2018

Naar de bollen (Julianadorp)

Begin vorige eeuw kwamen de eerste bollenboeren uit Zuid- Holland naar de Noordkop, zoals het noorden van Noord-Holland ook wel wordt genoemd. Gelokt door de lage grondprijzen, goede grondkwaliteit en...>

maart 2018

Hordenlopen in de Wogmeer

Om af te kicken van de recente olympische successen gaan we wandelen op het platteland, de bakermat van al dat schaatstalent. Eerst meehelpen op de boerderij en daarna over het stuur gebogen, door weer...>

december 2017

Het hele strand voor jezelf (St. Maartenszee)

Alleen de fundering van het strandpaviljoen van St. Maartenszee trotseert ‘s winters de zee. Zo’n vijfhonderd jaar geleden had de zee in het gebied rond Callantsoog nog vrij spel. Voor...>

november 2017

Waterlab en recreatie (Wevershoof)

De Koopmanspolder is ook een viersterrencamping voor watervogels. Tekst en foto’s Joop Duijs Wat is het toch jammer dat er recreatief zo weinig met het IJsselmeer wordt gedaan. Hoe mooi het...>

oktober 2017

Weidse polders, vikingen en Waddenzee (Den Oever)

De suikerbieten worden binnengehaald. Honderd jaar geleden bestond de Wieringmeerpolder nog niet eens. En moet je nu eens kijken: honderden hectares vruchtbare landbouwgrond. De polders zijn in 1930...>