Startpunt Camperduin

Beschrijving

Tussen Camperduin en Petten zijn de duinen vaak weggeslagen door stormvloeden. Daarom legde men de Hondsbossche Zeewering aan. Mannen uit de verre omgeving werden opgeroepen om een zanddijk achter de overgebleven smalle duinenrij op te werpen. Die dijk was de voorloper van de zeewering. Het huidige 5,5 kilometer lange dijklichaam dateert van 1870. Nu, vele jaren later, volgen opnieuw maatregelen om de veiligheid van de kust te garanderen. In het kader van het project ‘Kust op Kracht’ (2013-2016) wordt de kust tussen Camperduin en Petten met zand versterkt. Daardoor ontstaan vóór de zeewering jonge duinen die zorgen voor een nieuwe natuur.

Via de gele route wandelt u langs  de Hondsbossche Zeewering. Achter deze zeewering is klei gewonnen voor de aanleg van de Oude Schoorlse Zeedijk, die naar de Westfriese Omringdijk loopt. Het natuurgebied De Putten in de Harger- en Pettemerpolder herinnert hier nog aan. De Putten vormt een belangrijke pleisterplaats voor vogels tijdens de voor- en najaarstrek. Bijzonder is hier verder de zilte vegetatie die onder invloed staat van het kwelwater dat onder de dijk door komt.

De groene route leidt ook langs sporen van de kleiwinning. Het perceel ‘Verdolven End’ ten zuiden van de Oude Schoorlse Zeedijk ligt door de winning aanzienlijk lager dan de omgeving. Hier is de breedte van de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer duidelijk te zien. Voor natuurgebied de Abtskolk geldt een hondenverbod.

De Duintoppentocht (rood) brengt u over de hoogste duintoppen van de Schoorlse Duinen.

Wil je een voorproefje? Bekijk hier een drone-video van de nieuwe duinen bij Camperduin. Of bekijk hier een video over natuurontwikkeling in De Putten.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
Heereweg 407, 1871 GL Camperduin

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
Tegenover Heereweg 403 in Camperduin.

Dichtstbijzijnde station of bushalte
Bushalte Camperduin, Hondsbosscheweg. Buslijnen 151 en 410.