De leukste wandelroutes met de hond

Ben je op zoek naar mooie wandelroutes in Noord-Holland waar honden zijn toegestaan? Er zijn genoeg opties! Wij hebben een selectie gemaakt van de beste plekken om te wandelen met je trouwe viervoeter. 

 

1. Bergerbos 

Het sprookjesachtige Bergerbos met haar prachtige oude bomen is wat ons betreft de perfecte plek voor een wandeling met je hond. Tussen 15 maart en 15 juni is het broedseizoen, honden moeten dan kort aangelijnd te zijn. Na 15 juni mogen honden (bijna) overal loslopen.

Routebeschrijving rondje Bergerbosch (4km)

 

2. Schoorlse Duinen

In dit populaire wandelgebied aan de Hollandse kust ligt meer dan honderd kilometer aan wandelpaden. Honden zijn hier het hele jaar welkom! Er zijn wandelroutes van 5 tot 16 kilometer. 

In het vogelbroedseizoen, van 1 maart tot 1 september, moet je hond worden aangelijnd. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl. Let op: in de begrazingsgebieden gelden afwijkende regels. Deze herken je aan de borden.

Routebeschrijving (5-16km)

 
Wandelen met hond 

 

    

 

3. Geestmerambacht

Samen naar buiten, maar dan zonder het getrek aan de lijn? Neem je hond mee naar het losloopgebied van Geestmerambacht.

Van 1 oktober tot 1 april mogen honden loslopen in het hele gebied. In de zomer, van 1 april tot en met 31 september, zijn de strandjes, lig- en speelweides verboden voor honden. In deze periode kun je naar het Vlasgat, waar honden het hele jaar door los mogen lopen. Buiten de losloopgebieden geldt de aanlijnplicht, tenzij de borden iets anders aangegeven. 

Route 1 (4km)

Route 2 (5km)

Route 3 (6km)

Kaart met losloopgebieden


4. Purmerbos

Het grootste deel van dit jonge bos aan de oostkant van Purmerend is hondenlosloopgebied. Er zijn brede, verharde paden en kleine, slingerende zandpaadjes. 

Honden mogen op de meeste plaatsen het hele jaar loslopen en ze kunnen zwemmen in de hondenplas. In het speelbos en het stilte- en natuurbos zijn honden niet toegestaan.

Je kunt verschillende routes volgen, van een kort ommetje tot een heerlijke lange wandeling. Er is ook een route geschikt voor kinderwagens en mindervaliden. 

Routebeschrijving (2-10 km)

 

5. Wijkeroogpark

Vlakbij Beverwijk ligt het Wijgerookpark, waarvandaan je prachtig uitzicht hebt over het Noordzeekanaal en de grote schepen die hier varen. In het park mogen honden het hele jaar door los lopen.

Routebeschrijving

 

Meer wandelroutes? 

Op deze website staat bij alle wandelroutes aangegeven of honden zijn toegestaan.

Ga naar de routeplanner. In de rechterkolom kies je voor de optie "toon trajecten waar honden verboden zijn". Op de kaart zie je dan rode en groene lijnen. De rode lijnen geven aan waar honden niet zijn toegestaan. De groene lijnen geven aan waar je met de hond mag wandelen. tenzij anders aangegeven, moet de hond hier wel aan de lijn.

Let op: in het broedseizoen zijn sommige paden tijdelijk niet toegankelijk voor honden. 

Op zoek naar nog meer inspiratie? Kijk op www.doggydating.com