Bloementijd bij de bollentuin!

Limmen startpunt

We gaan op weg met Lia Vriend, geograaf en gepensioneerd lerares aardrijkskunde, en nu heel actief voor de stichting Oer-IJ. Komt heel goed uit, want Limmen ligt op een eeuwenoude strandwal en Lia weet ons aan de hand van meegebrachte kaarten en in het landschap aanwezige objecten precies te vertellen waar de grenzen van die strandwal liggen.

Onze wandeling start op de parkeerplaats aan de Vredeburglaan in Limmen. Zo genoemd naar de boerderij die in 1869 werd gebouwd en hier nog altijd staat. De boerderij werd in 1971 gekocht door de gemeente en nu vinden een Cultureel Centrum en de Stichting Welzijn Ouderen Limmen er onderdak
Limmen startpunt

Limmen is een van de oudste dorpen van Noord-Holland, gevormd door een samenvoeging van de buurtschappen Limbon, Dusseldorp, Laan en Zuideinde. De zandrug waarop het dorp ligt, vormde zo’n vierduizend jaar geleden onze kustlijn. Aan de zuidkant van Limmen stroomde het Oer-IJ, een zijtak van de Rijn, die bij Castricum in de zee uitmondde. Die riviermond slibde rond het begin van de jaartelling dicht.

Lia gaat ons voor door riante woonwijken en vertelt dat zowel de west- als oostkant van het dorp vrijgehouden wordt van bebouwing. Daardoor hebben we uitzicht op weilanden, de snelweg A9 en Akersloot aan de oostkant, terwijl aan de westkant Castricum en de duinen zijn te zien.

Al snel komen we langs de voormalige haven van Limmen. Haven? Hier? Ja, dat keurige slootje waar nu wat roei- en plezierbootjes liggen aangemeerd, was heel vroeger de haven vanwaar de visvangst die Egmonder vissers hadden aangevoerd, van hier via het Alkmaardermeer verder werd vervoerd naar Utrecht en Deventer. Vandaar ging het zelfs verder naar Duitsland. Het bracht welvaart, maar na de Middeleeuwen was het eeuwenlang sappelen tot de bloembollenteelt aan het begin van de vorige eeuw het dorp weer voorspoed bracht.

Die bollenteelt is inmiddels behoorlijk uitgebloeid. Bloembollen worden nu nog bij Egmond en meer noordelijk rond Zijpe geteeld. Daar waar vroeger de Limmer bollenvelden lagen, staan nu fraaie woonwijken.

Als herinnering aan dat bloemrijke verleden heeft Limmen wel nog steeds de Bloemendagen en de Hortus Bulborum. De hortus, die wordt onderhouden door vrijwilligers, heeft 3500 soorten bloemen, waarvan alleen al 2500 tulpensoorten. De oudste tulp, de Duc van Tol Red and Yellow, stamt uit 1595, maar de hortus herbergt ook een narcis, Dubbele Kampernelle, uit 1601.

 

De historische bollentuin bloeit!

Stichting Hortus Bulborum beheert de enige tuin ter wereld, waar inmiddels meer dan 4000 verschillende voorjaarsbolgewassen zijn verzameld. Lees meer ...

 

Limmen westerweg bloei

Elk voorjaar, begin mei, worden de Bloemendagen georganiseerd. Door het hele dorp verspreid zijn dan mozaïeken en werkstukken gemaakt van hyacintenbloemen te bewonderen in de tuinen van de Limmenaren. Elk voorjaar, begin mei, worden de Bloemendagen georganiseerd. Door het hele dorp verspreid zijn dan mozaïeken en werkstukken gemaakt van hyacintenbloemen te bewonderen in de tuinen van de Limmenaren. Afbeeldingen van allerlei objecten worden op schaal nagemaakt door hyacintbloemen als een soort ministeck in betonstaal en –gaas te prikken. Soms worden zelfs elektromotoren gebruikt om bewegende voorwerpen te maken.

Omdat de bloemen afhankelijk van het weer maximaal twee weken goed blijven, moeten ze in een paar dagen (en nachten) door een groot aantal mensen verwerkt worden. Hele families, verenigingen, vriendengroepen of buren zijn er dan dag en nacht mee bezig.  Er is geen thema, iedereen is vrij om te maken wat hij wil. Natuurlijk zijn er ook andere vormen van bloemsierkunst te bezichtigen, want rond deze tijd staan ook de nog overgebleven bollenvelden in bloei, zijn de straten versierd en worden de tuinen door de bewoners voor dit evenement extra opgeknapt. Vooral ’s avonds als veel mozaïeken zijn verlicht, is het genieten.

Een jury bepaalt wie het mooiste werkstuk heeft gemaakt. Behalve eeuwige roem ontvangt de winnaar De Zilveren Tulp. Deze Anton Valkering-wisseltrofee, genoemd naar de oprichter van dit bloemenfeest, is een prachtige tulp van zilver, op ware grootte.

"Want we passeren De bakkerij, beroemd om zijn Putter’s Spijsbrood en de Oudhollandse Tulband waarvoor velen graag even een stukje omrijden. "

Naast de hortus staat het hervormde kerkje dat in zijn oorsprong al rond 740 door de Ierse monnik Wilibrord of een van zijn volgelingen is gesticht. Het kerkje is meerdere malen herbouwd. Zoals na het beleg van Alkmaar in de Tachtigjarige Oorlog, toen ook de Abdij van Egmond werd verwoest. Op de aangrenzende begraafplaats liggen o.a. een Engelsman en een Canadees met een propellerblad van hun Mosquitto begraven, die op 9 november 1944 hier in de polder werden neergeschoten.

De abdij van Egmond was in de Middeleeuwen het religieuze en culturele centrum van Holland. Willem van Oranje liet de abdiij in 1573 verwoesten door de watergeuzen onder leiding van Diederik Sonoy. De abdij had een heel uitgebreide bibliotheek waarmee na de verwoesting de oprichting van de universiteit van Leiden werd gefinancierd. Het duurde tot de jarig dertig van de vorige eeuw tot het klooster weer werd opgebouwd. In augustus 1935 betrokken de eerste monniken het nieuwe gebouw dat tot op heden nog steeds als zodanig in gebruik is.

Lia leidt ons even van de route af naar de afslag Zeeweg richting Castricum, waar een informatiebord staat. De Schulpvaart, de slingerende waterloop die hier van Bakkum richting Akersloot en Uitgeest stroomt, is gelegen in de oude bedding van het Oer-IJ.

Limmen bakkerTerug op de route gaan we verder aan de westkant van het dorp waar in de weilanden is te zien dat hier ooit bloembollenvelden lagen. Nog altijd groeien er narcissen en hyacinten in het gras. Ook hier fraaie stulpjes, maar ook een stukje onvervalst Limmense nostalgie. Want we passeren een filiaal van Bakkerij Putter, dat sinds 2007 zelfs het predikaat Koninklijk mag voeren. De bakkerij bestaat al sinds 1855 en de huidige eigenaar is de vijfde generatie Putter die bakt. Beroemd zijn Putter’s Spijsbrood en de Oudhollandse Tulband waarvoor velen graag even een stukje omrijden. 

Joop Duijs wandelde de blauwe route vanaf startpunt Limmen Vredeburg. Foto's zijn gemaakt door Lia Vriend