Startpunt Den Helder Station

"De plaats met de minste miljonairs van Noord-Holland, een van de weinige gemeenten waar de huizenprijzen amper stijgen, maar wel met een van de schoonste en breedste stranden en de meeste zonuren van Nederland. Hebben Amsterdam en Haarlem de schoonheid van het Nationaal Ballet, dan is Den Helder gewoon rock ’n roll van de stevige, harde soort," aldus wandeljournalist Joop Duijs. 

De Tweede Wereldoorlog heeft hier verschrikkelijk huisgehouden. In mei 1940 begon het direct met zware bombardementen van de Luftwaffe. Voor de bouw van hun Atlantikwall braken de Duitsers vervolgens het oude Helder en het zeefront aan de noordkant af. Later in de oorlog kwamen de bombardementen van de Geallieerden daar nog overheen. Na de oorlog heeft men geprobeerd de schade zo goed mogelijk te herstellen en de stad weer op te bouwen. In drie wandelingen valt het resultaat daarvan te zien. 

De forten, de mooie uitzichten over zee en de bollenvelden in het voorjaar maken de wandelroutes in deze omgeving zo bijzonder. 

  • De rode Willemsoordroute verkent de zuidwestkant van de voormalige marinewerf Willemsoord, de Koopvaardershaven en twee stellingforten: Dirskz. Admiraal en Westoever.

  • De blauwe Marsdieproute brengt je aan de noordkant van Willemsoord, bij de zeedijk en de binnenstad.

  • De groene Lange Jaaproute voert dwars door de binnenstad naar de zeedijk, langs het Oude Helder van de Wederopbouw richting de Lange Jaap, de rode vuurtoren uit 1878. Verder gaat de route om Fort Erfprins heen en langs de Liniedijk.

Wandeljournalist Joop Duijs schreef een verslag van zijn wandeling vanaf startpunt Den Helder station. Klik hier voor het Ommetje van de maand 2018.